25 юли, 2019

Как да изберем правилните трекинг обувки?

Тайната на щастливия планинар са щастливите крака. Правилно избраните обувки за планина ще ви осигурят комфортно и приятно изживяване, независимо дали изкачвате високопланински, скалисти и заледени терени, или просто се разхождате по горските пътеки. Те ще ви спестят възможни наранявания и контузии.

Изборът на планински обувки е голям – като започнем от леките маратонки за планинко бягане, нископрофилните планински обувки за еднодневни трекинги, планинските обувки за по-дълги преходи и накрая стигнем до високопрофилните и технични планински ботуши за алпийски изкачвания. Изборът на марки на пазара, също не улеснява избора ни.

За да ви помогнем да изберете правилните за вас обувки за планина, ще ви дадем няколко съвета при техния избор. Но първо си отговорете на следните въпроси:

  1. Кога и къде ще ги носите – за лятото, за зимата или 3-сезонно. Друго важно обстоятелство е, дали ви трябват само за ниската планина, или искате са изкачвате високопланински терени?
  2. От какви обувки за планина реално се нуждаете – маратонките за планинско бягане, планинските обувки за еднодневни трекинги или пък техничните планински ботуши, ще са най-подходящи за вашите планински приключения?
  3. Какви характеристики трябва да притежават вашите обувки – ако вече имате отговори на горните въпроси, стигаме до частта, в която трябва да се запознаете с различните материали, от които са направени обувките. Подходящите материали спрямо времето и мястото на използване на обувките ви, ще ви спестят много неприятни ситуации, ще предпазят краката ви и ще ви спестят контузии в бъдеще.
Характеристики на различните видове обувки

Когато става въпрос за избора на обувката, която да е подходяща за вас – забравете за външния вид, за номерациите, за лъскавите описания, забравете дори за препоръките от приятели – освен ако краката ви не са идентични с техните. Характеристиките, за които трябва да имате предвид, са комфорт, издръжливост, стабилност, тегло, топлина и водоустойчивост.

Маратонки за планинско бягане

Ако се нуждаете от обувки за ниската планина, леки разходки в гората или кратки преходи, то маратонките за планинско бягане са добър избор, като някои дори ги предпочитат. Те са с по-гъвкави грайфери на подметката, като така осигуряват по-добро сцепление с терена, едновременно с това предпазват краката от корените на растенията и камъните. Това създава удобноство и по-добра подвижност, така че някои хора обичат да носят маратонки за планински туризъм. Тъй като маратонките за планинско бягане нямат същата стабилност, опора на глезена и издръжливост, не са подходящи за всеки, и при всеки терен.

Маратонките за планинско бягане са подходящи за:

Къси преходи по равни пътеки, планинско тичане. За туристи, които не се нуждаят от голяма подкрепа на глезена или много стабилност, и не носят тежък багаж.

Плюсове:

Леки и супер гъвкави, без необходимост от прекъсване на прехода за почивка.

Повечето са дишащи и са по-издръжливи от шосейните маратонки.

Минуси:

Нямат подкрепа на глезена.

По-малко издръжливи и стабилни от планинските обувки или ботуши.

Повечето не са много водонепромукаеми (water resistant) (а тези, които са водоустойчиви (waterproof) могат бързо да ви запарят, ако се разхождате в горещо време).

Маратонки за планинско бягане можете да намерите тук.

Нископрофилни планински обувки за еднодневни трекинги

Нископрофилните планински обувки съчетават гъвкавите подметки на маратонките за планинско бягане с подсилените елементи и сравнително по-малките грайфери, за да бъдат по-издръжливи и същевременно да носят повече устойчивост и комфорт.

Нископрофилните планински обувки са подходящи за:

Преходи по равен или леко неравен терен. За туристи, които са подготвили само багаж за еднодневен преход, не се нуждаят от много сериозна подкрепа на глезена и стабилност.

Плюсове:

Олекотени и гъвкави, без необходимост от време за почивка на краката (особено в сравнение със сериозните ботуши за преходи).

Произведени са от материали, които ги правят освен водоустойчиви, но и по-дишащи.

По-издръжливи от маратонките за планинско бягане.

Минуси:

Без голяма подкрепа на глезена.

По-малко издръжливи и по-малко стабилни от средно и високопрофилните обувки за преходи.

 

Среднопрофилни Планински обувки за по-дълги преходи

Среднопрофилните планински обувки осигуряват по-голяма подкрепа на глезена при неравни терени и скалисти месности, при наличинето на по-сериозен багаж.

Среднопрофилните планински обувки са подходящи за:

Технически терени, туризъм на по-дълги разстояния. Туристи, които имат по-тежки раници и се нуждаят от повече подкрепа и стабилност на глезена.

Плюсове:

Голяма подкрепа на глезена, благодарение на по-голямата височина на обувката.

Повече стабилност (но и липса на гъвкавост).

Здрави подметки и горна част.

Повечето среднопрофилни планински обувки притежават голяма водонепромукаемост.

Минуси:

По-тежки са от маратонките за планинско бягане и от нископрофилните обувки за планина.

Значително по-малко гъвкави от нископрофилните обувки, така че може да ви е необходим период на адаптация и почивки по време на преход.

Повечето са по-малко дишащи.

 

Високопрофилни, технични планински обувки

Създадени за тежки товари и неравен терен, високопрофилните планински обувки или може да ги срещнете като ботуши, укрепват глезените ви, когато носите много тегло в раницата си. По-твърди са, за да предотвратят умората на краката. Високопрофилните ботуши са направени за високопланински изкачвания. Те са изключително издръжливи, за да устоят и на най-сериозните климатични предизвикателства, при много голяма продължителност на прехода.

Високопрофилните, технични планински обувки/ботуши са подходящи за:

Изключително техничен, труден, терен с алпийски характер. За планинари, които се нуждаят от значителна подкрепа и стабилност на глезена, носят много тежък и голям товар.

Плюсове:

Висок профил на обувката, за най-голяма подкрепа и защита на глезена.

Твърд междинен слой на подметката, който осигурява най-голяма стабилност и предотвратява умората на краката.

Здрава подметка и горна част.

Повечето обувки са изключително водоустойчиви.

Минуси:

Тежки са.

Тъй като не са изключително гъвкави, ще трябва да имате период на адаптация и да почивате по време на по-дълги преходи.

Не са особено дишащи.

Подходящите планински обувки можете да откриете тук.

Материалите

Когато тръгнете да купувате планинските си обувки ще се сблъскате с много и различни материали и характеристики. И ако не сте запознати с темата, това разнообразие може да ви се стори леко объкващо. Можете ли да сте сигурни, че е добър вариант обувките ви да са изцяло от естествена кожа? Какво представлява зашитият език и какво е предназначението му? Ще ви дадем някои насоки, с които се надяваме да ви помогнем да да разберете повече какви характеристики е важно да притежават планинските ви обувки.

Горна част на обувката (Uppers)

Частта, която се обвива около крака ви (често наричана горна част) може да бъде направена от различни видове материали. Материалът, от който е направена горната част на обувката ви, реално определя колко водоустойчива, дишаща, издръжлива и лека ще бъде тя.

Изцяло с естествена кожа: Най-издръжлива, устойчива на износване, водонепромукаема. Това обаче, прави обувката най-тежка, най-малко дишаща и най-малко гъвкава.

Набук или велур: Кожа, която е по-мека и по-гъвкава от естествената, но също по-малко издръжлива и по-малко водонепромукаема. Също така имайте предвид, че велурът е материал, който трудно съхне. Не ви препоръчваме да носите обувки от велур или набук при много мокро време.

Изкуствена кожа (Синтетика): Тя може да бъде полиестер, найлон или полиуретан в различни дебелини и плътности. Някои от тези материии могат да имитират свойствата на кожата, докато други са много по-леки и по-дишащи. Като цяло, синтетиката е по-лека, по-дишаща, по-гъвкава, по-евтина и съхне много по-бързо от естествената кожа. Но в сравнение с нея, синтетичните материи обикновено са по-малко трайни и по-малко водонепромукаеми.

Мрежеста материя: Добавя дишаемост на планинските обувки или маратонките за планинско бягане и намалява теглото. Тъй като мрежата не е толкова издръжлива, често ще намерите само участъци с мрежа, в зоните на обувката с по-слабо износване.

Водоустойчиви дишащи мембрани: Сами по себе си, кожата и някои синтетични материи имат отлична водонепромукаемост. За да бъдат водоустойчиви, много планински обувки имат водоустойчива дишаща мембрана, поставена между вътрешния и външния слой на горната част. Което я прави водоустойчива и в известна степен дишаща. Някои обувки използват популярните водоустойчиви дишащи технологии като GORE-TEX или eVent, но някои марки използват техни собствени технологии.

Бомбе: Подсилената гумена „капачка“ или т.н. бомбе на върха на пръстите, предназва краката ви от случайни удари в камъни или пък дънери. Обикновено по-техничните високопрофилни планински обувки имат подсилена гумено уплътнение (rand) или иначе казано, но дължината на цялата обувка има гумено покритие за още по-голяма защита, при особено скалисти терени.

Вграден, зашит език: Удобство, което предпазва чорапите ви от намокряне или скъсване. Какво означава вграденият език? Всъщност езикът е зашит от двете си страни към горната част на обувката, за да се предотврати навлизането на мръсотия, чакъл и вода.

 

Междинен слой на подметката (Midsoles)

Междинният слой на подметката осигурява омекотяване, служи като буфер между крака и шока при удар със земята и до голяма степен определя колко скована ще бъде обувката. Може и да не ви звучи добре, когато чуете, че обувката е по- „твърда“, но за дълги преходи по скалисти, неравни терени, това може да ви осигури по-голяма стабилност и комфорт. Твърдата обувка ще свие крака ви и няма да му позволи да се нарани при удар в корен на дърво или камък.

Най-често срещаните материали за междинен слой на подметката са EVA (етилен винил ацетат) и полиуретан.

EVA: е малко по-плътна, по-лека и по-евтина. Междинните слоеве могат да са с различна плътност на EVA, за да осигурят по-твърда опора, когато е необходимо (например около предната част на стъпалото).

Полиуретан: обикновено е по-твърда и по-издръжлива, среща се по-често при високопрофилните планински обувки.

 

Вътрешна част (Internal Support)

Средната част на подметката: този слой материал е дебел 3–5 мм и се намира между междинния слой на подметката и външния ѝ слой. Добавя твърдост на междинния слой. Различават се по дължина – някои покриват цялата дължина на междинния слой на подметката, други са само до половината.

Подметки

Обикновено почти всички подметки за планински обувки са изработени от гума. При някои се добавя карбон, за да повиши твърдостта им. Твърдите подметки увеличават стабилността ви.

Подметки с грайфери: грайферите представляват изпъкналости на външната подметка. Колкото са по-дебели и по-изпъкнали, толкова по-добро сцепление ще имате със земята, особено ако е заледена и/или мокра. Широко разположените грайфери предлагат добро сцепление и по-лесно движение в кални участъци.

Подсилена задна част на подметката: Това се отнася за ясно дефинираната зона на петата, която е различна от предната част на стъпалото и свода. Тази подсилена част в зоната на петата намалява шансовете ви за плъзгане по време на стръмни спускания.

 

Правилният избор на обувка

Вече сте избрали модела планинска обувка или маратонка за планинско тичане, сега е време да определите кой ще бъде и точния размер за вас. За да сте най-прецизни при избора си, отидете да пробвате обувката на място.

Някои марки или модели обувки са известни, че са подходящи за хора с по-широки крака, докато други са предназначени за хора с по-тесни пети и плоски стъпала. Не вярвайте безрезервно на номерацията. Ако при една марка носите 40 номер, то при друга идеалният за вас може да бъде 41.

И не забравяйте чорапите. Искате щастливи крака? Нуждаете се от правилните чорапи, не само от правилните обувки. Ето ви един съвет – избягвайте памучни чорапи, защото те задържат влагата и причиняват пришки. Вместо това изберете чорап от мерино вълна или синтетична материя, който ще абсорбира влагата от краката ви.

Също така не забравяйте, че най-вероятно ще ви трябват по-дебели чорапи, които ще запълнят обувките ви и поради тази причина ще ви трябва поне 1 размер по-голяма обувка. Когато купувате обувките си, прабвайте ги с по-дебели чорапи, за да сте сигурни в номера им.

Най-добрия съвет, който можем да ви дадем е – оставете си повече време и пробвайте няколко различни модели и размери планински обувки и/или маратонки за планинско бягане. Доколкото е възможно, опитайте се максимално да превъздадете условията, при които ще използвате обувките. Знаем, че това не е много реалистично, затова ви предлагаме, когато вече сте в магазина и пробвате бъдещите си планински обувки:

  • Носете любимите си чорапи за планина, когато пробвате трекинг обувки (черните ви бизнес чорапи не са предназначени за преходи :)).
  • Ако носите ортопедични стелки, уверете се, че сте ги взели.
  • Когато отидете да пробвате обувки, най-добре го правете в края на деня. През деня краката ви са се надули малко, и това ще ви даде повече реалистичност, в сравнение с пробването сутрин.
  • Обуйте и двете обувки, завържете ги плътно отдолу нагоре, и след това се разходете с тях за известно време.
  • Намерете наклонена плоскост или стълби, вървете нагоре и надолу, като правите малки стъпки. По пътя нагоре петата ви не трябва да се движи повече от половин сантиметър. Ако се движи повече, това може да означава, че обувката ви е голяма. По пътя надолу, пръстите ви не трябва да докосват предната част на обувката. Ако това се случва, най-вероятно ви трябва по-голям номер.
  • На неравни повърхности, кракът ви трябва да се чувства сигурен вътре в обувката и да не се движи прекалено много.
  • Ако се нуждаете от повече опора или по-силно завързване, сложете по-дебели стелки.

И няколко съвета, ако все пак не можете да пробвате физически обувките.

Ако купувате обувките си онлайн, измерете дължината на крака си в сантиметри. Изправете се, когато мерите крака си, за да получите по-точно измерване. Имайте предвид, че размерите могат да варират от марка до марка, така че може номерът който е подходящ за вас, да не е този, който носите обикновено.

Когато пазарувате онлайн, помислете също за марки, които сте носили преди. Повечето компании обикновено използват един калъп за определения модел, така че е много вероятно, ако преди сте си купували подобна обувка от тази марка, номерът ви да е същият и при сегашното избиране.

 

Колко тежки трябва да бъдат планинските ви обувки? Теглото е нещо, за което понякога е нужно да направим компромис, и да не забравяме когато сравняваме различните видове.

Правилната планинска екипировка е на ваше разположение в магазини Basecamp или онлайн.