1 ноември, 2019

Облечете се от рециклирани материали с Patagonia

Световноизвестната американска компания Patagonia, популярна с производството на облекло и спортна екипировка от висококачествени и рециклирани материали, стартира своят бизнес през 1953г. като малка компания, изработваща инструменти за катерачи. В годините компанията изгражда силна философия, стъпваща на любовта към природата и Синята ни планета. Patagonia ясно заявява, че намаляването на емисиите от парникови газове, защитата на чистата вода въздух и освобождаване от мръсни технологии, е онова към което бизнесът трябва да се стреми. Компанията има силно изразена социална позиция и ангажираност по отношение на климатичните промени и вредата, която хората нанасят на земята и използва средствата, с които разполага - бизнесът, инвестициите и въображението си – за да направи нещо по този въпрос.

През 2018г. президентът на САЩ Доналд Тръмп оповестява плана си за намаляване на половина на територията на два национални парка в щата Юта - Bears Ears и Grand Staircase-Escalante. Patagonia започва съдебно дело срещу президента. Отново през 2018г. Източна Европа се бори за запазване на последните диви реки в Европа. Patagonia застава зад активистите и започва кампанията си “Save the Blue heart of Europe”, част от която е и пълнометражния филм “Blue Heart”.

Patagonia дарява времето, услугите и най – малко 1% от продажбите си, за да помогнe на стотици организации по света да останат бдителни и да защитават това, което е незаменимо.

Докато климатичната криза се задълбочава, компанията вижда потенциал в производството на дрехи, които изискват използването на по-малко ресурси, изхвърляте на по-малко материали и защита здравето на хората.

Материалите, които компанията използва:

  • Рециклиран пух

Успешно разпространява използването на рециклирането на пух (Recycled Down) -  материя, изработена смесица от патици и гъски, възглавници, спално бельо и други използвани елементи, които не могат да бъдат препродадени. Търсенето на висококачествен, рециклиран пух довежда до увеличаване на предлагането и засилва рециклирането в още повече страни. Тяхната основна мисия е да изградят най-добрият продукт без да причиняват излишни вреди.

  • Рециклиран полиестер

По-късно, през 1993г., Patagonia започва да произвежда рециклиран полиестер от пластмасови бутилки от сода. Това я прави първата аутдор компания, която превръща боклукът в полар – една положителна стъпка към по-устойчива система. Използването на рециклиран полиестер намалява зависимостта ни от петрола, като по този начин намалява токсичните емисии от изгарянията.

  • Рециклирана вълна

Производството на вълна изисква огромни количества земя за паша на овцете. В допълнение, изработката й изисква енергия, вода и химикали, за да превърне вълната в полар. Един от начините за намаляване на въздействието от нейното производство, е рециклирането на вече използвана вълна. Практиката за рециклиране на вълна датира от стотици години. Вълната преминава през щателно сортиране на материали в цветови категории преди раздробяване. Избирайки и смесвайки цветове на боядисани вълнени тъкани и облекла, се премахва напълно процеса на боядисване, спестявайки вода и химикали и елиминирайки получените отпадни води.

  • Kоноп

Конопът е естествено влакно, което се култивира с ниско въздействие върху околната среда. Не изисква пестициди, синтетични торове или ГМО семена. Отглеждането на коноп подобрява здравето на почвата чрез снабдяването и със жизненоважни хранителни вещества и предотвратяване на ерозия. Това е едно от най-издръжливите естествени влакна на планетата и създава тъкан, наподобяваща лен.

  • Oрганичен памук

През 1996 г. Patagonia започва изключителната употреба на био памук във всички свои продукти от памук и взема решението никога да не се връща към конвенционалния памук, независимо от резултата. Това е памук, отглеждан по биологичен път без вредни химикали. Добивът му е висок, а качеството на памука е равно или по-добро от това на конвенционално отглеждания памук. Методите на отглеждането му поддържат биоразнообразието и здравите екосистеми, подобряват качеството на почвата и често използват по-малко вода. Биологичното земеделие отнема повече време, изисква повече знания и умения. Но си струва!

  • Рециклиран найлон

Подобно на полиестера, найлоновите влакна се произвеждат от нефт. Вече 20 години Patagonia замества нерециклирания полиестер за рециклирани версии, едва в последните пет започнат да заместването на нерециклирания найлон за неговата рециклирана версия. Част от рециклирания найлон, който компанията използва, идва от пост-индустриални отпадъчни влакна, прежда, събрана от пределна фабрика, и отпадъци от тъкачните мелници, които могат да бъдат преработени в найлоново влакно за многократна употреба. Друго рециклирано найлоново влакно, с което експериментират е създадено отново от изхвърлени мрежи за индустриален риболов.

Patagonia създава дрехи за свобода, приключения и дълъг живот. Качеството означава по-дълга употреба, повече мигове с дрехите, които обичаме и най-важното – по-малко вреди от производство за Синята ни планета. „Колкото повече знаеш, от толкова по-малко се нуждаеш.“ (“The more you know, the less you need”, Yv. Chounard, Let my people go surfing.)

Запознайте се с продуктите които марката предлага на сайта ни тук.