30 април, 2020

Посланието на Ивон Шуинар, основател на организацията 1% For the Planet

През 2002 г. Ивон Шуинар (основателят на Patagonia) създава организацията „1% For the Planet “, а Patagonia става първият бизнес, който дарява 1% от годишия си оборот за борба с климатичните промени. Днес тази организация се състои от над 3000 предприятия и лица, които подпомагат екологични организации с нестопанска цел в над 90 държави.  Към днешна дата 1% For the Planet е насочила над 250 милиона долара към тези неправителствени организации, борещи се за един по-добър свят и една по-синя планета. В България, първата компания, която става член на 1% for the Planet е XCoSports и верига магазини Basecamp. От 2015 година насам, Basecamp дарява 1% от годишния си оборот на български природозащитни организации.

В Деня на Земята, Ивон Шуинар отправя послание към членовете на организацията:

„ Скъпи членове на общността 1% For the Planet,

никога не съм празнувал Деня на Земята. Винаги съм чувствал, че цялото това внимание само зa един ден ни разсейва от необходимостта да предприемаме действия за нашата планетата всеки ден.

Това са изключителни времена. Тази пандемия ни показва едно - ако отлагаме дълга си към планетата, тя ще намери начин да ни го върне и да ни накара да се замислим върху това. Отдавна знаем, че ще има глобална пандемия и не сме направили нищо. От десетилетия знаем за глобалното затопляне и не сме направили нищо. Трябва да направим своят избор и да действаме!

Като членове и партньори в организацията 1% For the Planet вие сте направили този избор. И през това време на предизвикателства не е лесно, но е най-правилното което може да направим. Преди, когато Patagonia се е сблъсквала с трудни времена, както всички нас сега, последното нещо, от което бихме се отказали, е нашият 1% за Планетата. Това е цената, която трябва да платим, за да продължим да правим бизнес на тази планета. Това не е филантропия - това е абсолютно необходимо за всички нас, живеещите на тази планета.

Също така е много важно, че се сблъскваме с тези трудни времена заедно. Един урок, който научих по време на тази пандемия, е че ние не сме в изолация. Проблемите, пред които сме изправени, се разрешават в глобален план и могат да бъдат преодолени само ако всички работим заедно за решението им - като всички вас в 1% For the Planet.

Така че, присъединете се и не забравяйте, че тази общност има значение през тези извънредни времена и по всяко друго време.

Благодаря на всички вас за поетия ангажимент. Означава много.

-Ивон

Основател на Patagonia и 1% For the Planet "

Оригиналното писмо може да откриете тук

Екологичната криза може да бъде разрешена ако работим заедно, не само в Деня на Земята, а всеки един ден от годината. Присъединете се към движението сега и станете част от общата мисия за спасяването на Синята ни планета – чрез всекидневни действия, решения, привличане на още съмишленици и най-вече  - промяна в начина на мислене.

Повече за 1% for the Planet и за това как да станете член на организацията, научете тук