17 юни, 2019

1 е най-голямото число

След десетилетия на вземане, е време на върнем. Да върнем на Синята ни планета онова, което всекидневно отнемаме от нея.

През 2002г. двама бизнесмени - основателят на Patagonia, Ивон Шуинард и Крейг Матюс, собственик на Blue Ribbon Flies, създават организацията 1% For the Planet - глобална мрежа от компании, които даряват 1% от годишния си оборот за борбата с климатичните промени. Събраните средства се насочват към различни неправителствени организации, които се борят срещу замърсяването на горите, океаните и реките, защитават земята и търсят начини за устойчиво развитие на земеделието и енергетиката. По този начин бизнесът връща онова, което е взел от земята ни. „Целта на 1% for the Planet е да подпомогне финансирането на тези разнообразни екологични организации, за да може заедно да са един по-силен източник за решаване на проблемите на Земята.“, Ивон Шуинард в книгата си “Let my people go surfing”.

Организацията среща фирми, частни лица и неправителствени организации - тези, които имат желание да помогнат да Синята ни планета, но нямат нужните познания, с онези, които имат ресурсите, знанията и уменията, но са им необходими съответните средства. Моделът на 1% for the Planet работи чрез партньорството между членовете на организацията и партньорските неправителствени организации. Бизнес компаниите и физическите лица, членуващи в 1%FTP, работят директно с одобрените партньорски неправителствени организации. Тези сдружения с нестопанска цел са внимателно проверени екологични организации, които имат право да получат финансиране от членовете на 1%FTP. Те работят за защита, съхранение и правилно управление на земните богатствата, за създаването на здраво, жизнено бъдеще за нашата планета. 1%FTP изгражда подкрепата за тази съществена работа в рамките на шестте основни области на организацията: климат, храна, земя, замърсяване, вода и дива природа.

Бизнес компаниите, които искат да дадат своя 1%, могат да изберат между три възможности: да направят цялата си компания част от организацията; да изберат една или няколко от марките, които разпространяват и с тях да станат част от движението 1%; да изберат определена продуктова линия, която да съвпада с философия и целите на 1%FTP. Годишният 1%, който съответната компания ще отделя може да бъде под формата на финансови средства, доброволен труд или и двете.

Физическите лица, които искат да бъдат част от 1% for the Planet, могат да станат членове при същите условия, както бизнес компаниите. Ставайки част от глобалната мрежа, физическите лица могат да даряват 1% от годишният си доход или да предоставят същия този 1% под формата на доброволен труд към определена кауза или дейност. Комбинация между двата начина и тук е възможна.

Търсете логото. Независимо дали е член на организацията или не, всеки може да подкрепи каузата. Всеки път, когато купувате продукт, който има логото на 1% for the Planet, част от сумата, която сте дали, се насочва обратно към планетата ни.

Днес организацията има повече от 1800 члена, в над 45 страни. От създаването си, тя е сертифицирала повече от 200 милиона долара към одобрените неправителствени организации, борещи за защита на Синята ни планета. В България, първата компания, която става член на 1% for the Planet е XCoSports и верига магазини Basecamp. От 2015 година насам, Basecamp дарява 1% от годишния си оборот на български природозащитни организации, като в годините са реализирани различни успешни проекти с „Прозрачни планини” и WWF България. Проектите засягат проблеми на местно ниво и се грижат за запазването на българската природа и животински свят.

Тази година, на деня на Земята – 22 Април, 1% for the Planet стартира кампанията “Be 1% Better”. Целта й е да си разшири публичността на проблемите, свързани с климатичните промени. Кампанията дава възможност на всеки човек да се включи в общата мисия за спасяването на Синята ни планета – чрез всекидневни действия, решения, привличане на още съмишленици и най-вече  - промяна в начина на мислене. Водата вече е топла и ще става все по-топла. Научете повече за кампанията и станете 1% по-добри тук

Синята планета е единственият дом, който имаме.

Грижата за нея зависи изцяло от нас.

Всеки един от нас носи отговорност, всички заедно можем да я спасим.

Повече за 1% for the Planet и за това как да станете член на организацията, научете тук

 

С какво можем ние, като фирма или физическо лице, да помогнем?
Как да станем член на 1% for the Planet?
Какви възможности ни дава членството в организацията?
Научете повече и покажене любовта си към Синята ни планета.

Заповядайте на 18 Юни, в Campus X от 19:30ч.

Присъедините се към събитието тук