4 януари, 2022

Как да изберем подходящите за нас снегоходки?

Независимо дали сте сериозен изследовател, който обича да прекарва продължително време в снежната планина или сте любител на кратките, но забавни приключения със семейството сред белия сняг, снегоходките могат да бъдат идеален начин за бързо и сигурно придвижване. Лесни за използване, те разпределят равномерно теглото ви по широката им равна повърхност и правят достъпно всяко едно място, стига то да е заснежено. В следващите редове ще разгледаме моделите снегоходки от MSR и как да изберете правилния за вас модел.

Стъпка 1: Къде ще използвате снегоходките?

Снегоходките на MSR се разделят в три категории в зависимост от терена, по който ще ги използвате: ще вървите по равни писти и пътеки; ще ги използвате за продължителни походи, включващи извънпистово ходене или теренът ще бъде силно пресечен

 

 • Снегоходки за равен терен

Ако вашите разходки са предимно по равни пътеки, моделите MSR Trail Series са чудесния избор за това. Лесни за регулиране, олекотени връзки и по-малко функции.

 • Снегоходки за комбиниран терен (преобладаващ планински)

За ентусиасти, които обичат да прекарват продължително време по пътеки или извън тях при променливи снежни условия и терен. MSR Explore Series е подходящият избор. Тази серия снегоходки предлага страхотна комбинация от целодневен комфорт и допълнителни функции за ходене по стръмните наклони.

 • Снегоходки за силно пресечен терен

Най-подходящи за алпинизъм, беккънтри занимания и приключенски разходки в тежки условия.

Търсите снегоходки с максимално сцепление, ултралеки и здрави? Серията MSR Ascent е отличният избор. Създадени специално за беккънтри занимания и за терен, включващ стръмни изкачвания и спускания, алпинизъм и преодоляване на технични алпийски участъци.

Стъпка 2: Изберете правилния размер снегоходки

След като решите какъв модел снегоходки ви трябват, преминаваме към следващия въпрос – как да изберем правилния размер?

Размер по вид и тегло на снега

Както видът сняг, който очаквате да срещнете, така и теглото на товара, който ще носите, ще повлияят на размера на снегоходката, която ще изберете. За по-сух сняг и по-тежки товари ще ви е необходима по-голяма повърхност на снегоходките, а за по-леки товари и по-влажни условия, малката повърхност е по-добрият избор.

 • Утъпкани, тесни пътеки: Изберете по-малък размер снегоходки за лесна маневреност.
 • Стръмен или заледен терен: По-малкият размер снегоходки е по-добър избор за пъргавина в ситуации, в които се изисква по-динамично движение.
 • Сняг тип „пудра“: Снегоходки с по-голям размер за плавно придвижване в меки условия.

За да увеличите максимално пъргавината и ефективността, потърсете най-малкия размер, който ще отговаря на теглото ви (включително и товара, който носите) в най-често използваните от вас снежни условия и терен. Ако сте между размерите или имате нужда от допълнителна сигурност, MSR предлагат модулни „опашки“, които са налични за всеки един модел снегоходки на MSR.

Размер по дължина и ширина на вашето стъпало

 • Мъжки снегоходки: Те са оразмерени за носене на по-тежки товари и за по-големи обувки.
 • Дамски снегоходки: Отличават се с по-тесни рамки, които дават възможност за по-голяма пъргавина и по-естествена крачка. Идеални за всеки, който търси възможно най-леката снегоходка.
 • Детски снегоходки: Проектирани по същите взискателни стандарти. 

Стъпка 3: Технически характеристики на снегоходките

Рамки и основа

Рамката е най-външния ръб на снегоходката, докато основата е плоският вътрешен материал, който се явява повърхността за плаваемост.

Гамата снегоходки на MSR предлага три вида платформи:

 • LightningTM модел – отличават се с ултралека алуминиева рамка и найлонова основа за бърз и комфортен преход по пътеките.
 • RevoTM модел – стоманена рамка и изключително здрава пластмасова основа, за да осигурят рационализирана производителност и издръжливост.
 • EvoTM модел – пластмасова основа отлята под налягане; супер издръжлива за предстоящите години на използването й.

Сцепление

Снегоходките са проектирани с различни компоненти за сцепление, за да осигурят безопасно и ефективно използване, особено в силно пресечени терени, стръмни склонове, алпийски участъци и др.

Къде е поставен елемента за сцепление на Снегоходките на MSR:

 • Котки при пръстите: Основният източник на сцепление при снегоходките – котките при пръстите, се намират в основата на свързващата платформа и са направени, така че да се движат с нея, и да поддържат сцеплението, докато се катерите.
 • Странични релси / тягови релси / зъби за сцепление: Разположени около ръба на котката, тези зъби осигуряват допълнително сцепление, особено при траверси.
 • Спирачни релси: Намират се под снегоходката, зад стъпалото и осигуряват сцепление напред и предотвратяват плъзгане назад.

MSR Ascent Серията и Explore Серията имат по-усъвършенствано сцепление за по-изискващ планински терен.

Кокони

За да облекчите напрежението в прасците и да спестите енергия при изкачвания, коконите могат да се повдигнат под петите ви (професионален съвет: използвайте дръжката, за да ги обърнете нагоре). Използването им също така увеличава сцеплението ви на стръмни склонове. При моделите на MSR, те се наричат “Televators” и ще ги откриете в моделите от Ascent и Explore сериите.

Връзки

Има няколко различни стила връзки, които се ползват в снегоходките, всеки оптимизиран за различни нива на сигурност, комфорт и лекота на използване. Всички MSR връзки използват механизма на въртящи се връзки, които позволяват широка свобода на движението. Това позволява по лесно изхвърлянето на сняг при всяка една стъпка и намалява изразходването на допълнителна енергия ако снегът е тежък.

MSR видове модели връзки:

 • DuoFitTM: Откриват се в сериите Trail и Youth Series. Тези класически връзки с две ленти са идеални за ходене по равни пътеки. Те са леки и лесни за използване с ръкавици.
 • HyperLinkTM: С бърза и лесна тресчотка и мека опора, връзките са чудесни за целодневни приключения. Налични в серията Explore.
 • ParagonTM: Проектирани за агресивни изкачвания и свръх стабилност по всякакъв терен. Налични в Ascent моделите.

Обобщение:

Изберете вашите снегоходки спрямо терена, на който планирате да ги използвате най-често. Серията Trail е най-подходяща за равни терени или такива с леко изразен профил, Explore – за продължително ходене по пътеки и извън тях. Приоритет е комфортът и бързото и лесно придвижване. Ascent серията е идеалният избор за хора, чиито преходи включват преминавания през алпийски участъци, стръмни и заледени терени.

След това изберете подходящата за вас основа – свръх издръжливата пластмасова основа Evo, опростената, изработена от стомана и пластмаса Revo основа, или свръх леката алуминиева Lightning основа. След като сте избрали серията и типа на основата, изберете най-малкия размер на снегоходката, който ще отговаря на теглото ви, основния тип сняг, по който ходите (слегнал, заледен или пудра) и тип походка (широка или тясна).

Имайте предвид, че винаги може да удължите плаваемоста на избраните снегоходки с допълнителните модулни „опашки“ на MSR.

Всички модели снегоходки от MSR може да разгледате в магазини Basecamp на бул. Черни връх 90, ул. Околовръстен път 265, както и онлайн тук.

...

Източник: https://www.msrgear.com/