4 октомври, 2022

Новите Pirelli SCORPION RACE – гумите, родени за състезания

Три години след пускането на пазара на семейството гуми Scorpion, посветено на света на MTB, Pirelli допълва гамата с два продукта, предназначени за най-взискателните състезания Enduro (EN) и Downhill (DH).

Scorpion Race DH и EN се раждат от сътрудничеството между Pirelli и звезда от дисциплината Downhill: французинът Фабиен Барел, трикратен Световен шампион и седемкратен Национален шампион в DH. Неговият опит, чувствителност към каране и технически познания, съчетани с ноу-хауто на Pirelli, довеждат до създаването на пълна гама за гравитационни състезания, която да отговори на нуждите на всеки отбор или спортист от високо ниво.

Новата гама, която ще е налична през 2023 г., е кулминацията на процеса на проектиране, създаване на прототипи, тестване, обратна връзка и полево валидиране - процес, продължил почти две години. Резултатът е страхотна гама от продукти, способни да подобрят представянето на съвременните DH велосипеди и да отговорят на най-сложните нужди на атлети и отбори по спускане и ендуро, както и на най-напредналите аматьори, които се състезават в DH или EN състезания.

Вече тествани от екипа на Pirelli и карани от спортисти, спонсорирани от Pirelli в пистите EWS (Enduro World Series) и UCI WORLD CUP DH от 2021 г., новите гуми Scorpion Race DH и EN включват четири нови шарки на протектора, два нови различни типа корпус и нова смес, специално проектирана за състезателна употреба.

В СЪРЦЕТО Е СЪЕДИНЕНИЕТО SMARTEVO DH
SmartEVO DH е разработен благодарение на опита на отдела за моторни спортове на Pirelli, като се вземат предвид специфичните изисквания на DH и EN състезания. За разлика от SmartGRIP, който е създаден за всестранна употреба с по-балансирани свойства, това ново съединение е проектирано да предлага висока производителност при висока конкуренция. Проектиран да дава усещане за пълен контрол над велосипеда дори при екстремни условия, той осигурява високо химическо сцепление и адекватна механична опора при високи скорости. И статичните, и динамичните параметри са коригирани, за да се повиши безопасността и усещането за контрол при спиране и накланяне, като се има предвид предсказуемостта и управлението на ограниченията като ключови параметри на развитие: възприемането и преодоляването на границата на сцепление и способността за контролиране на дрифта са също толкова важни, колкото абсолютното сцепление и все по-основни за стила на каране на съвременните DH карачи.

SmartEVO DH е резултат от комбинацията от два слоя смеси: единична супер мека смес с висока производителност (42 Shore A*) за целия външен протектор, чиято задача е да осигури химическо сцепление в широк диапазон от температури и да абсорбира вибрации при високи честоти и поддържаща смес под протектора, която има за задача да осигури механична опора на блоковете и да абсорбира най-значителните удари. Двете смеси работят заедно безпроблемно, като допринасят решаващо за това да дадат на колоездача усещане за страхотно управление, отзивчивост и контрол, което е основната цел на инженерите на Pirelli. Всичко това, без да забравяме ниското съпротивление при търкаляне: ключов фактор, когато се състезавате срещу часовника, особено в Световната купа, където печелите или губите с десети от секундата.

ЧЕТИРИ РАЗЛИЧНИ ПРОТЕКТОРА
Както е типично за всички гуми Pirelli Scorpion MTB, новите състезателни гуми имат предвид вида на терена.
M, T, S и MUD са четирите специфични шарки на протектора, разработени да се справят с всякакъв тип условия, било то Downhill или Enduro.
Протекторът M (Mixed Terrain) е най-универсалният в гамата. Дизайнът му е перфектен за смесени терени, от байк паркове през по-твърди пътеки, до по-коварните участъци от трасетата. Насочен към цялостно представяне, той разполага с равномерно разпределени блокове с размери и височини, предназначени да генерират страхотно усещане при каране в широк диапазон от условия.
T (Traction) протекторът предлага по-добро механично сцепление във всички ситуации, когато блокът на протектора трябва да проникне в земята и има висока, подсилена лицева повърхност както за спиране, така и за завой. Блоковете са по-раздалечени и агресивни, и разполагат с централна лента, предназначена за рязане. Всъщност, когато условията на земята са средни или калта трябва да се евакуира по-бързо, е възможно да се корегира централния блок и по този начин да се направи гумата по-насочена и да се оптимизира поведението й за по-мек терен. Уникална характеристика за този тип гуми.
Това са технически характеристики, произтичащи от интензивните тестови дейности на заводските екипи на Pirelli, включително Canyon CLLCTV Pirelli DH и Italian Rogue Racing.

Шарката на протектора S (Soft Terrain), от друга страна, е предназначена за мек и податлив терен - пясъчни и глинести дъна, рохкава почва и подраст - но все пак може да се справи с по-компактни участъци като корени и скали. Характеризира се с по-високи, широко разположени блокове.
Безкомпромисният протектор MUD, специфичен за Scorpion Race DH, включва високи и широко раздалечени блокове, които също са проектирани да се корегират според нуждите и според вида на калта и пистата. Разработен за специфична употреба при спускане, Scorpion Race DH MUD се предлага само в размер 2.4, най-подходящият за генериране на сцепление и контрол при екстремни кални условия.

ОБВИВКА ЗА ВСЯКА ДИСЦИПЛИНА
При проектирането на структурите на новите гуми, Pirelli взе под внимание много други променливи, подчертани от тестовете на Barel, в допълнение към терена: от мотоциклетите с все по-висока производителност до стила на каране на състезателите, до най-новите разработки по отношение на размери на колела и джанти, до особените разлики, които характеризират дисциплините EN и DH. Това доведе до DualWall+ и DualWall.
DualWall+ е специфичният корпус за DH и Enduro Racing. Това е пълен двуслоен твърд корпус от 60 tpi с гумена вложка против прищипване и слой от външна тъкан за стабилизиране на страничната стена на гумата. Идеален за тези спортисти с агресивен стил на каране, той е проектиран да предлага превъзходна защита срещу порязвания и пробиви, максимална стабилност при високи скорости и да абсорбира вибрации и големи удари.

Специално проектиран за ендуро състезания и/или по-леки карачи като цяло, обвивката DualWall е готова за състезания обвивка, посветена повече на мекотата и удобството за каране. Състои се от 120 tpi двуслоен слой, който също е подсилен с гумена вложка като този на DH, той спестява около 150 g тегло в сравнение с DualWall+ и осигурява по-голяма мекота и гладкост. Това е изборът на ендуро карачите, които търсят максимално усещане на терен, без да жертват надеждността, типична за двуслойната конструкция. Също така тествани на място със спортисти на Canyon CLLCTV Dainese и екипа на Theory Racing, които ги отводеха на състезания и преодоляваха трудния EWS терен и условия с отлично представяне.

Завършването на линията Scorpion укрепва нашето предложение в сегмента на планинските велосипеди, който преживява значителен растеж“, каза Матео Барбиери, ръководител на Pirelli Cycling. „Сега нашата гама от гуми покрива всички основни видове употреба, от пътя до офроуда, с решения за професионалисти и аматьори, които се фокусират върху високи технологии, производителност и безопасност. Ние също така се гордеем, че важни отбори и велики шампиони в спорта , като Fabien Barel, си сътрудничиха с нашите техници и тестери за тези гуми“, заключи Барбиери.

Работата с Pirelli беше вълнуваща и съм изключително доволен от резултата“, коментира Фабиен Барел. „Достъпът до обширното ноу-хау и възможностите за изследване и развитие на Pirelli е това, което ме привлече към проекта от самото начало. Инструментите за тестване на компанията и ангажираността, ми позволиха да изследвам нови решения, бих казал, почти без ограничения. Подходът на Pirelli е „ Дизайн, прототип, тест, повторение", което означаваше часове и часове 3D моделиране за разработване и производство на няколко прототипа на един модел гума. След теоретичната фаза имаше фазата на тестване, проведена както в закрити лаборатории, така и на място с екипа на Canyon CLLCTV Pirelli DH. Беше дълга и усърдна работа, но се гордея с резултатите. В DH и EN дори малко подобрение на представянето може да промени класирането и да изведе състезател от анонимно класиране до победа. Обичам да мисля, че работата, извършена с Pirelli, може да послужи за издигането на спортист, независимо дали е професионалист или любител, на подиума. Ще бъде малко като самият аз да съм там. Отново."

Когато решихме да влезем в Gravity сегмента, с амбицията да разработим гуми, способни да спечелят в Световната купа, ние търсихме не само опитен карач, но и истински водач в процеса на разработка, от лабораторията до състезателните полета . Профилът на Фабиен беше перфектен, освен че беше уникален, защото Барел е не само шампион по DH, но той има и инженерна подготовка: перфектна връзка между спортистите и нашия отдел за научноизследователска и развойна дейност“, коментира Самуеле Бресан, ръководител на глобалния маркетинг в Pirelli Cycling. „Тестването е постоянна част от начина, по който работим, но когато дойде време за вземане на решения, опитът на Фабиен беше основен за постигането на крайния резултат“, заключи Бресан.

PIRELLI SCORPION RACE очаквайте и на българския пазар през 2023 година!