16 септември, 2022

Новият собственик на Patagonia – Планетата Земя

50 годишна история, която сега започва...

През 1957г. катерачът, сърфист и любител на природата, Ивон Шуинар започва сам да произвежда катерачно оборудване за себе си и своите приятели. 50 години по-късно той е собственик на една от най-големите компании за аутдор облекла и оборудване - Patagonia. Още в ранните си години, компанията има ясна политика и философия по отношение на бизнеса и взаимодействието му със Земята. В цялата си история Patagonia е силен застъпник за природата - прави ежегодни дарения към неправителствени организации за борба с климатичните промени; призовава към отговорно потребление; произвежда здрави и издръжливи във времето продукти; използва 100% органично отглеждан памук и рециклирана пластмаса за произдството на дрехите и оборудването си; застава срещу онези, чийто действия са в ущърб на природата. Ивон Шуинар е един от основателите на 1% for the Planet - организация, която среща бизнеса и неправителствени организации, работещи за опазване на природата. Членуващите бизнеси и физически лица в 1% for the Planet даряват 1% от годишния си оборот на проверени и работещи организации, борещи се с климатичните промени.

През 2018г. Patagonia още по-ясно формулира своята мисия: "We're in business to save our home planet" /"Ние сме в бизнеса, за да спасим родна си планета."/

И прави точно това.

По повод навършването на 50 години на Patagonia, основателят й Ивон Шуинар обяви: "Сега Земята е единственият ни акционер.". И за пореден път показа, че бизнесът може да работи в услуга на Земята.

Ето и пълното писмо-обръщение от Ивон Шуинар по повод безпрецедентната стъпка и създаването на свои правила за правене на бизнес:

"Сега Земята е единственият ни акционер.
Ако имаме някаква надежда за процъфтяваща планета — още по-малко за бизнес — ще трябва всички да направим каквото можем с ресурсите, с които разполагаме. Това е, което можем да направим.

От Ивон Шуинар

Никога не съм искал да бъда бизнесмен. Започнах като занаятчия, като правех екипировка за катерене за моите приятели и себе си, след това започнах да се занимавам с облекло. Когато започнахме да ставаме свидетели на степента на глобалното затопляне и екологичното унищожаване, както и нашия собствен принос към тях, Patagonia се ангажира да използва нашата компания, за да промени начина, по който се прави бизнес. Ако можехме да направим правилното нещо, докато правим достатъчно, за да плащаме сметките, бихме могли да повлияем на клиентите и другите бизнеси, и може би да променим системата.

Започнахме с нашите продукти, използвайки материали, които причиняват по-малко вреда на околната среда. Дарявахме 1% от продажбите всяка година. Станахме сертифицирана B Corp и California benefit corporation компания , като записахме ценностите си в нашата корпоративна харта, за да бъдат запазени. Съвсем наскоро, през 2018 г., променихме целта на компанията: "Ние сме в бизнеса, за да спасим родната си планета."

Въпреки че правим всичко възможно, за да се справим с екологичната криза, това не е достатъчно. Трябва да намерим начин да вложим повече пари в борбата с кризата, като същевременно запазим ценностите на компанията непокътнати.

Единият вариант беше да продадем Patagonia и да дарим всички пари. Но не можехме да сме сигурни, че нов собственик ще запази нашите ценности или ще запази екипа ни от хора по целия свят на работа.

Друг вариант беше да се направи компанията публична. Каква катастрофа щеше да е това. Дори публичните компании с добри намерения са под твърде голям натиск да създадат краткосрочна печалба за сметка на дългосрочната жизненост и отговорност.

Честно казано, нямаше добри възможности. И така, създадохме своя собствена.

Вместо „да станем публични“, може да кажете, че „ставаме цел“. Вместо да извличаме стойност от природата и да я трансформираме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството, създадено от Patagonia, за да защитим източника на цялото богатство.

Ето как работи: 100% от акциите с право на глас на компанията се прехвърлят на Patagonia Purpose Trust, създаден, за да защити ценностите на компанията; и 100% от акциите без право на глас бяха дадени на Holdfast Collective, организация с нестопанска цел, посветена на борбата с екологичната криза и защитата на природата. Финансирането ще дойде от Patagonia: всяка година парите, които правим след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределени като дивидент, за да помогнем за борба с кризата.

Изминаха почти 50 години, откакто стартирахме нашия експеримент в отговорния бизнес, а едва сега започваме. Ако имаме някаква надежда за процъфтяваща планета — още по-малко процъфтяващ бизнес — след 50 години ще трябва всички да направим каквото можем с ресурсите, с които разполагаме. Това е друг начин, който открихме да изпълним своята роля.

Въпреки необятността си, ресурсите на Земята не са безкрайни и е ясно, че сме надхвърлили границите им. Но тя също така е и устойчива. Можем да спасим нашата планета, ако се ангажираме с това."

Ивон Шуинар

В цифри, тази стъпка изглежда като около 100 млн. долара годишно за защита и запазване на нашата планета.

Писмото в оригинален текст, както и отговорите на възникващи въпроси, може да прочете тук.

Снимка: Patagonia