24 ноември, 2020

Ските Original+ през погледа на Георги Моллов

През Ноември 2020, сред снежните върхове на Алпите, по време на един от ски обучителните лагери Sagskiclinics, националният ни треньор по ски крос и бивш алпийски състезател Георги Моллов, прекара няколко дни, и спускания, с моделите ски от австрийската марка Original+. След завръщането си в България, Георги сподели с нас впечатленията си от O+.

"Качеството на изработката е добро, а фактът че ските съдържат метал, ги прави още по-твърди, което намалява страничното усукване (the torsional stiffness) и придава агресивен и приятен усет на така наречения ревърс кембър.

Геометрията, заета от алпийските ски, работи супер и разрешава на ската да се движи добре и стабилно по всякакви терени - заледени, необработени или разбити писти. Страничното усукване е почти минимално. Ските носят усещането за състезателна ска, но в същото време не спъват при неравности, и прощават грешки – нещо, което при състезателната ска е проблем.

По-мекият връх дава стабилността, а металът пречи на страничното усукване (torsional stiffness) и ските не изпускат на скорост и на заледен терен.
Твърдата опашка работи много добре и постоянно „се опитва да върне“ общия център на тежестта върху центъра на ските, което за някои може да е по-агресивно, но в общия случай помага за задържане на контрола върху ските.

Ските са висок клас, къстъм изработка бутикови ски, много приятни за всекидневно каране по пистите. Доближават се до състезателната ска, но в същото време прощават грешки и са доста забавни.
За мен, фактът че страничното усукване и флексът на ската могат да бъдат адаптирани към физиката и нивото на самият скиор, ги прави бъдещето във високият клас ски.

Фактът, че имат различни твърдини и ската може да се персонализира според физиката и техническите умения на всеки скиор е нещо, което определено добавя допълнителна стойност на O+.
Препоръчвам хората, които ще се насочат към тези ски да имат средно към високо ниво ски техника, за да усетят пълното удоволствие от карането на персонализирана ска, съответстваща на личните им умения и предпочитания.
За мен лично ските са много добри и забавни за всекидневно каране по пистата."

Своитe ски Original+ може да поръчате през сайта на компанията тук. При направена поръчка, ските се доставят до посочения от клиента адрес. В България, ските Original+ може да тествате в магазин Basecamp на бул. Черни връх 90.

*Снимки: Original+