5 април, 2021

Currex – По-добро усещане, по-добро представяне

Currex GmbH е водеща биомеханична компания в Германия,  за чийто основател се счита Бьорн Густафсон - бивш световен шампион по триатлон, пенсионирал се преждевременно поради контузия. Малко след пенсионирането си през 2007 г. той решава да се посвети на биомеханичната наука, резултатът от която е изобретяването на стелките Footdisc (по-късно известни като CurrexSole), с цел да помогнат на спортисти като него да предотвратят нараняванията и да останат в движение цял живот. Желанието на Бьорн е стелките Currex да станат наш ежедневен спътник, чиято стойност не се измерва от спортния успех, а от преживяването: „За мен представянето на CURREX започва в момента, в който ги поставиш и потеглиш - на където те отведе животът.“

Награди и постижения:
През 2008 г., CurrexSole Sport получава награда за изобретение на международното изложение ISPO в Мюнхен. Същата година печели награда и на международно медицинско изложение в Тайпе.
По-късно, през 2012 г., CurrexSole са наградени с Plus X награда в категориите дизайн, функционалност и ергономичност.
И до днес те са търсени и препоръчвани от стотици спортисти.
Към днешна дата Currex произвеждат стелки, подходящи за различни активности и спорт като: бягане, планински преходи, колоездене, футбол, алпинизъм и тенис.

Продукт:

За проектирането и изработването на стелките Currex, се използват най-новите технологии и изследвания в комбинация с изчистен съвременен стил. Това са единствените стелки, създадени само за спорт.
Разработени са с патентована DAC технология за прилягане към всеки тип стъпало. Dynamic Arch Technology (DAT) – има за цел да ангажира и работи с мускулите на стъпалото по един естествен и синергичен начин, целящ предотвратяване на наранявания, използвайки миофасциалната стимулация.
DAT връща натрупаната енергия в миофасциалните структури, като по този начин намалява стреса върху ставите и сухожилията.

Всички стелки на Currex се предлагат в 3 варианта в зависимост от височината на свода – висок, среден и нисък. Леки и лесни за поставяне, стелките Currex спомагат за редуциране на напрежението в глезените, коленете, бедрата и ниската част на гърба по време на спортуване.
Не на последно място намаляват влагата и миризмата и подобряват характеристиките на спортните ви обувки.

Нужди, които покриват стелките:

Повечето спортисти или любители, практикуващи спортове, свързани с натоварване на краката са наясно, че според интензивността на натоварване и честотата на тренировки, се увеличава и възможността за контузия и травма.
Използвайки стелките на Currex, от една страна си осигуряваме удобство и комфорт при интензивно натоварване, а от друга страна - осигуряваме защита и предпазване, редуцирайки напрежението в глезените, коленете, бедрата и ниската част на гърба по време на спорт. Currex направляват и правилната позицията на стъпалото.

Но това не е всичко!
При направени изследвания от екипа на Currex върху професионални спортисти, показатели като бързина, издръжливост, максимално усвоен кислород, сила на натоварване, цялостна физическо състояние, се повишават значително при употреба на стелките.

От каква стелка се нуждаем?

За правилния избор на стелки, се нуждаем от предварителна информация за профила на нашия крак.
По нагоре в статията  бе споменато, че има няколко основни разновидности на профили (сводове) на крака: висок, среден и нисък.
В текста по-долу ще откриете няколко основни съвета, с които да придобиете по-ясна представа за свода на своите крака.

За максимална точност, може да посетите магазини BaseCamp, където да измерите с точност профила на своето стъпало и да получите подробна консултация при избора на правилните стелки за вас, съответстващи на практикувания спорт/ хоби.

Видове Сводове – Профили.

Висок свод.

При него се наблюдава висока и вдлъбната „арка“ по средата на стъпалото, започваща от петата и приключваща при пръстите (вижте на изображението).
При този вид свод на крака, има риск от нараняване и контузи при натоварване.
Тази, така наречена „арка“, е изключително твърда и ходилото не амортизира, което при по-голямо натоварване би могло да доведе до травма имено в тази област.

Тест с пръст.

Ако имате висок свод, в изправено положение ще има пространство, в което ще можете да поставите показалец под тъй наречената „арка“, образуваща се при вашето ходило.

Отпечатък на крака (отличителни черти):

При вземане на отпечатък от ходилото, то вие ясно и отчетливо ще забележите разделение (място без допир) между петата и предната част на стъпалото.

Среден свод:


При нормално заета стойка, при изправено положение се наблюдава умерено висока и вдлъбната „арка“, образуваща се в средната част на ходилото, от петата до предната част.
При този вид свод на крака, отново съществува риск от нараняване и контузи при интензивно натоварване.

Тест с пръст.

Ако имате среден свод, то намиращи се в изправено положение, вие ще можете да поставите върха на своя показалец под тъй наречената „арка“, образуваща се под вашето ходило.

Отпечатък на крака:

При вземане на отпечатак от ходилото, вие ще забележите добре образуваният и оформен отпечатък с ясно и добре изразено място на допир в средната му част, липсваща при висок свод на крака.

Нисък свод:


При този вид свод, се наблюдава прекалено прилепване на крака към земната повърхност или мястото на контакт, както и липса на каквато й да било „арка“. Често това бива определяно, като свръхпронация (плоскостъпие).  При този вид стъпало, често се наблюдава липса на амортизиране при вървене, багане и спортуване, което довежда до по-голям риск за нараняване и травма.
Тест с пръст.

Ако имате нисък свод, то намиращи се в изправено положение, вие няма да можете да поставите пръст, под която и да било част на ходилото.

Отпечатък на крака:

При вземане на отпечатък от ходилото, ясно се забелязва пълното му оформяне с наличие на леко стесняване в средната му част.

Често задавани въпроси:
Как да определя профила на крака си?
Като за начало ви препоръчваме да използвате дадената по-горе информация.
Друг начин, който бихте могли да използвате е: с влажен крак върху ясно отпечатваща се хартия или друг вид хартия, стъпвайки отгоре, да получавате ясен отпечатък.
Но разбира се, това е само насочваща информация, необходима само за начално определяне на профила. Преди закупуване на стелка горещо ви препоръчваме да използвате „Селекторът за стелки“ в магазини BaseCamp, за да определите ясно и точно какъв е вашият свод и от каква стелка се нуждаете.

Краката ми имат различни профили?
Ако краката ви са с различен профил, то препоръката на специалистите е да се насочите към стелките с по-висок профил.

Казаха ми, че претоварвам краката си, когато бягам.
Всички стелки Currex са подходящи за предотвратяване именно на такива ситуации. Важното е да изберете правилния модел стелки за вашите крака.

Профилът на крака ми изглежда се променя?
Изследвания показват, че формата на нашите крака се променя в пряка зависимост от натоварването!
Тоест, ако направите теста за определяне формата на своя свод вкъщи, след което отидете и пробягате 10км. или стоите на крак цял ден, след което отново направите теста, ще забележите разликата.
Благодарение на технологията „Dynamic Arch Cradle“, стелката Currex се променя в съответствие с вида и интензитета на натоварване.

Стелките Currex ще намерите в Basecamp на бул. Черни връх 90, ул. Околовръстен път 265 и онлайн тук.