11 януари, 2021

Danner – история и философия

Американската компания Danner, базирана в Портланд, Орегон отворя врати за първи път през 1932 г. с основна цел производството на висококачествени, издръжливи и достъпни работни обувки. Ангажиментът им да произвеждат стоки с най-високо качество е водил обувките им до краката на множество туристи и военнослужещи.

Сред процъфтяващата търговия с дървен материал, скоро след старта Danner се превръща в един от водещите производители на работни обувки в региона. Не след дълго компанията печели репутация на звездни обувки, едновременно здрави, надеждни и годни по предназначение, което позволява на компанията построяването на значително по-голяма фабрика в Северен Портланд, готова да отговори на по-високите производствени изисквания. За да разширяват предлагането на марката, те включват повече варианти на обувки, отново изработени с най-висококачествени материали и производствени методи.

Докато дърводобивът и търговията с дървен материал осигуряват стабилна бизнес основа за Danner, бумът на туризма, къмпингуването и други дейности на открито през шейсетте действа като трамплин за Danner и те започват производството на първите си туристически модели със значително по-леко тегло от останалите.

През 1979 г. Данър започва работа с Gore-Tex и създава първия напълно водоустойчив модел туристически обувки. Проектът довел до раждането на обувката Danner Light - още по-леки. Използвайки комбинация от синтетични материали и водоустойчива подплата, разработена от Gore-Tex, Danner Light се превърнал в сензация и революционна иновация за туристическите обувки.

Danner днес

Днес Danner разполага с два магазина в Портланд, а обувките им са в складовете на десетки магазини за търговия на дребно и онлайн по цял свят. И до днес Danner продължава да доставя обувки на американските военни и правоприлагащите органи.

Голяма част от производството им все още се извършва в САЩ със същото внимание към качеството и детайлите, което прави марката толкова успешна през всички тези години. Извършват се щателни проверки по време на изработката на всяка обувка - всяка кожа се оценява, преди да се отреже, извършват се обширни тестове за водоустойчивoст и задълбочени проверки на качеството преди опаковане и изпращане. Непрекъснатият фокус на марката върху качеството, лоялността и продължаващите партньорства с Gore-Tex и Vibram, й позволяват производството на обувки за всякакви цели.

Любопитен факт е, че през 2014 година, Danner участват и в хитовия филм “Wild”. Главната героиня, изиграна от Рийз Уидърспуун, преминава пешеходния маршрут Pacific Crest Trail с чифт специално създадени обувки от компанията! За снимачния процес са произведени 25 чифта, а емблематичния модел, с името Danner Mountain Light Cascade и до момента присъства в колекцията на компанията.

В България обувките на Danner може да откриете в магазини Basecamp на бул. Черни връх 90, ул. Околовръстен път 265 и онлайн тук.