8 ноември, 2019

Icebreaker – история и технология

Icebreaker е Новозеландска марка, производител на облекло, актуално за всички годишни сезони, отговаряща на активните нужди на тялото ни. Водени от убеждението, че природата има своите решения, Icebreaker предлага алтернативи за естествено производство на облекло на синтетична основа с идеята да създава по-здравословно и по-устойчиво бъдеще за нашия вид и планета. Със стартирането на бизнеса си, компанията ясно заявява своето становище - използвайки само нужните за производството й материали, и нищо друго излишно, ще остави планетата ни в по-добро състояние, от това, в което сме я получили, запазвайки скъпоценните ресурси и обмисляйки всяка стъпка в процеса.

В основата на производството на Icebreaker, стои отглеждането на така наречените мерино овце – причината, която от самото начало кара компанията да създава продукт, който самата природа предоставя. Една от мисиите на Icebreaker е да вдъхновява индустрията да използва по-малко нефтохимични влакна. Гарантирайки производството на продукти, които отговарят на най-високото качество и безопасността на потребителите, през 2006г. Icebreaker предприема STANDARD 100 чрез OEKO-TEX® - световна, независима система за тестване и сертифициране, която потвърждава отсъствието на вредни вещества в дадена тъкан или суровина.

За разлика от обикновените овце, мерино овцете са създадени, за да преживяват жарките лета и смразяващите зими в Нова Зеландия. Оцеляването им в тези крайни температури се дължи на невероятната техника на руното им. Супер лек и дишащ, летния вълнен слой на мерино вълната поддържа хладина при температури до +35 °C. През зимните месеци, овцете се сдобиват с допълнителен слой вълна върху основният пласт, която ги предпазва от ниските температури до -20 °C.

Носенето на традиционна вълна носи топлина, но също така е и доста тежко и обемно решение, причиняващо често неприятен сърбеж и усещане по кожата. През 70-те години рязко навлизат синтетичните тъкани, които печелят хората с това, че са леки, грижата за тях е лесна и не създават сърбеж. С тях обаче идват и недостатъците - чувството на влага и лепнене при допир и доста лесно запалими тъкани, поради факта че са на петролна основа. Решението на Icebreaker  да комбинира естествената вълна със синтетичните влакна, подобрява функционалността на мериното и осигурява разтягане и комфорт при интензивно движение. Резултатът е изключително лека и мека, топла в студеното време и хладна в горещините материя, с чудотворна способност да устоява на миризми. Тя е естествено възобновяема, рециклируема и биоразградима.

Kонтрол на качеството на влакната

Icebreaker Merino критерии

ДЪЛЖИНА НА ВЛАКНА

Дължината на влакното е персонализирана според преждата и продуктите, които произвежда „Ледоразбивачът“.

ЗДРАВИНА НА ВЛАКНАТА

Влакната трябва да са здрави. Слабите влакна могат да се счупят по време на обработката и носенето и могат да причинят недостатъци на тъканите.

МИКРОН

Определя максималният и минимален диаметър на влакната, за да се осигури лекото усещане и мекотата при допира с кожата.

КОЕФИЦИЕНТ НА ​​ВАРИАЦИЯ

Уточнява максималното отклонение в диаметъра на влакната, за да се гарантира лекото усещане и мекотата при допира с кожата.

ЦВЯТ

Вълната трябва да е бяла, без цветни недостатъци, тъй като това би се отразило върху способността за постигане на цветовата палитра на компанията.

РАСТИТЕЛНА МАТЕРИЯ

VM (Vegitable Matter) може да бъде проблем при обработката и може също да доведе до замърсяване и проблеми с тъканите и цветовите недостатъци. Icebreaker посочва максимално ниско съдържание на растителна материя, което варира в най-ниските стойности.

Icebreaker е първата компания, която вижда потенциала на мериното и първите в света, които установяват дългосрочни договори с ключови производители на мерино вълната, основани на истинско доверие и взаимна грижа за хуманното отношение към животните и опазването на естествената среда.

Научете повече за продуктите, които предлага марката в магазини Basecamp или на сайта тук.