24 април, 2024

XCoSports – официален дистрибутор на Patagonia за Гърция

Водещата световна аутдор компания предостави правата за разпространение за гръцкия пазар на български дистрибутор

Сътрудничество с близо 10 годишна история - XCoSports работи с американската компания Patagonia от почти десетилетие. В този период българският аутдор пазар се обогати с едни от най-качествените облекла и екипировка за активности на открито, а българският потребител стана част от една философия за устойчиво, разумно и социално отговорно потребление.

Сега, Patagonia предоставя официалните си права за дистрибуция за южната ни съседка на българската компания. Това е третият бранд, който XCoSports ще представлява на гръцкия пазар. От есента на 2023 българската компания е официален дистрибутор и на италианските лидери Scarpa и Vibram Five Fingers.
Patagonia променя правилата в аутдор индустрията още от създаването си през 1973 г. Започнала като производител на екипировка за катерене, сега Patagonia е глобален лидер в производството на облекла и оборудване за планина, сърф, бягане, риболов, катерене, активности на открито и градско ежедневие. От органичен памук до коноп, от рециклиран полиестер и вълна до рециклирани рибарски мрежи - продуктите на марката са известни със своето високо качество, функционалност, простота и дълготраен живот.

През всичките 50 години на своето съществуване, Patagonia е ревностен защитник на дивата природа, противник на свръх консумацията и привърженик на Земята и устойчивото развитие. Множество кампании, дарения, филмови проекти, демонстрации, финансови вложения... компанията използва всички възможни инструменти за борба срещу вредната човешка намеса сред дивата природа и настъпилите следствие на тази намеса, климатични промени.
През 2022 г. собственикът на Patagonia Ивон Шуинар дарява компанията на един акционер - Земята! 100% от акциите с право на глас на компанията се прехвърлят на Patagonia Purpose Trust, създаден за защита на ценностите на компанията; и 100% от акциите без право на глас се дават на Holdfast Collective, организация с нестопанска цел, посветена на борбата с екологичната криза и защитата на природата.
За своята 50-та годишнина през 2023 г., пък, Patagonia поглежда не назад, а напред, към следващите 50, с призива: „Нека заедно дадем приоритет на целта пред печалбата и да защитим тази чудна планета, нашият единствен дом.“

На гръцкия пазар гамата от продукти на компанията ще е също толкова широка, както и в България. XCoSports ще работи в тясно сътрудничество с търговски представители и партньори, а водещи аутдор магазини в северна и южна Гърция са сред точките, където гръцките потребители ще могат да намерят най-актуалните предложения от Patagonia.