За нас

За нас

XCoSports България е водещ вносител на висококачествена екипировка за спортове на открито и представител за България на марките: Patagonia (USA), Scarpa (Italy), Polar (Finland), Mammut (Switzerland), Marmot (USA), Gerber (USA), Vibram Five Fingers (Italy), Genuine Guide Gear G3 (Canada), DirectAlpine (Czech Republik), MontBell (Japan), Black Diamond (USA), Razor (USA), Rudy Project (Italy), ABS Airbag (Germany), Point6 (USA), Silva (Sweden), Blue Ice (France), Spektrum (Sweden), BioLite (USA), Lyofood (Germany), Chimpanzee (Czech Republic), NST Labs (France), Kazuma (Hawaii), Lupine (Germany), CTR (Canada).

Още от създаването си, като компания и бизнес, XCoSports България, със своята верига магазини Basecamp, имат ясна и категорична позиция относно проблема с климатичните промени. Ежедневневно всеки от нас, физическо или юридическо лице, взема от Земята. Дълбоко залегнало във философията на XCoSports като компанията, е вярването, че хората и бизнесът трябва да връщат на планетата ни онова, което взимат.

  • 1% for the Planet

1% for the Planet е глобална мрежа от компании и физически лица, които даряват 1% от годишния си приход, за борба с климатичните промени. Събраните средства се насочват към различни неправителствени организации, които се борят срещу замърсяването на горите, океаните и реките, защитават земята и търсят начини за устойчиво развитие на земеделието и енергетиката. Организацията е създадена през 2002 г. от двама бизнесмени – основателят на Patagonia Ивон Шуинард и собственикът на Blue Ribbon Files Крейг Матюс, като тя среща онези, които знаят как и с какви средства да се борят за запазване на Синята ни планета, и онези, които имат финансовите ресурси за това.

През 2015 година, XCoSports България и верига магазини Basecamp стават член на 1% for the Planet. Оттогава насам, магазини Basecamp даряват 1% от годишния си оборот за борбата с климатичните промени. До момента са дарили над 50 000лв., с помощта на които са осъществени множество успешни проекти с български екологични организации, засягащи проблеми на местно ниво и усилия за опазването на българската природа и животински свят.

Повече за 1% for the Planet и как да станете член, научете тук.

  • Climate Neutral

XCoSports България и магазини Basecamp стават член на организацията през 2022. Сертифицирането към Climate Neutral се основава на международно признати стандарти за измерване на въглерод, неутралност и компенсиране. Всяка компания трябва да измерва емисиите на парникови газове за предходната календарна година по показатели от Scope 1, 2 и 3, обхващайки цялата си производствена верига. Тогава компанията трябва да закупи проверени въглеродни кредити, за да компенсира целия си отпечатък. Това насочва инвестициите в критични проекти за улавяне на въглерод като опазване на горите, възобновяема енергия и технологии за улавяне на въглерод.

В сътрудничество с Climate Neutral, XCoSports България измерва своя въглероден отпечатък през 2021 г., закупува въглеродни кредити, за да го компенсира изцяло, и създадава планове за намаляване на своите емисии в бъдеще. Така, за 2021г. компанията компенсира 386 тона CO2e.

Повече за Climate Neutral научете тук.