Виктор Варошкин

Виктор Варошкин

СПОРТНО КАТЕРЕНЕ И СКИ АЛПИНИЗЪМ

Виктор навлиза в света на катеренето на 19 годишна възраст, като това навлизане си е живо нахлуване. В следващото десетилетие той се отдава напълно на всички стилове в техничния алпинизъм и катеренето, които често комбинира със ски. Той е многократен държавен шампион по алпинизъм, носител на множество годишни награди на БФКА и Министерство на Младежта и Спорта.
Скоро след това планината се превръща в негово професионално призвание - в продължение на 6 години работи като въздушен спасител и парамедик в операции „Търсене и спасяване“ при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2. Успоредно с това Виктор е един от първите българи международни гидове към IFMGA - най-елитната федерация за алпийски водачи в света. Дипломиран в ENSA, престижната френска школа за ски и алпинизъм в Шамони, понастоящем той е инструктор на следващите генерации международни гидове в централна и източна Европа, както и инструктор на алпийските водачи в България към учебния център на АПХ.
В алпийската си практика Виктор има множество бързи свободни изкачвания по големи стени в Европа и Южна Америка, между които и западната стена на вр. Серо Торе в Патагония. Осъществил е повторения на легендарни маршрути като „Beyond Good and Evil”, „Central Pillar of Freney”,  “La beaute du Monde”, „Repentance Super” и др. в Алпите. През 2021г. преминава “Arete des Cosmiques” – един от най-високите маршрути с категория от 8а/а+ в света.
В своята ски практика е осъществил редица спускания в Кавказ, между които и зимно на вр. Елбрус. През 2021г. осъществява първо повторение на „Дяволския улей“ в Рила, както и опит за спускане на кулоара по северната стена на Вихрен.
За целите на своята професионална дейност, подготoвка и тренировки, Виктор избра екипировка от Direct Alpine, Scarpa и G3 Genuine Guide gear!