23 март, 2023

Какво следва? За своята 50 годишнина Patagonia гледа напред, не назад, към живота на Земята.

Основана през 1973г. във Вентура, Калифорния, днес Patagonia е една от знаковите компании в света за аутдор екипировка. В началото Patagonia е гараж, в който основателят и собственик Ивон Шуинар, изработва катерачен инвентар, от продажбата на който успява да печели достатъчно, за да живее и катери, а първоначалното име на компанията е Chouinard equipment. Без намерения за голям бизнес и планове за мултимилионна компания, стъпка по стъпка дейността на Ивон Шуинар се разраства и освен катерачен инвентар, в предлаганите артикули се добяват и дрехи, годни да издържат на дните сред природата - здрави, функционални и удобни. Основно изискване към всички продукти е да са с високо качество и да причиняват по-малко вреда на планетата.

В книгата си "Let my people go surfing", Шуинар казва: "Ако щях да правя бизнес, щях да го правя по свой собствени правила". И така, това схващане заляга в основите на Patagonia, а бизнес моделът, който Шуинар създава, се изучава в университетски зали.

През всичките 50 години на своето съществуване Patagonia е ревностен защитник на дивата природа, противник на свръх консумацията и привърженик на Земята и устойчивото развитие. Множество кампании, дарения, филмови проекти, демонстрации, финансови вложения... компанията използва всички възможни инструменти за борба срещу вредната човешка намеса сред дивата природа и настъпилите следствие на тази намеса, климатични промени.

На рождения си ден, обаче, Patagonia поглежда не назад, а напред към следващите 50, с призив: "Нека заедно да дадем приоритет на целта пред печалбата и да защитим тази чудна планета, нашият единствен дом."
И така, какво следва?

Устойчивост.

Реките, планините, земята... подкрепа за хората, които се борят за запазването им и привличане на още хора към тази кауза. Patagonia призовава към активно участие в събития, демонстрации и активности в защита на природата. Към това да споделяме своите умения и доброволно да помагаме на неправителствените организации в нашия район и по света - те винаги имат нужда от талантливи хора - от графичен дизайн, управление на проекти, финансова подкрепа и други.

Простота.

Създаване на продукти с по-дълъг живот и използване на онова, което вече имаме. Основно правило за Patagonia през последните 50 години и посоката на следващите 50, е изработката на висококачествени дрехи, с минимално влияние върху природата. Органичен памук, коноп, рециклиран полиестер, вълна и пух, преработени и рециклирани рибарски мрежи, естествени гуми и бои - част от съставките, които Patagonia използва за производството на продуктите си. И днес, на своя рожден ден, компанията призовава: "Нека създаваме неща, които траят по-дълго и правим повече с това, което вече имаме."

Човешка сила.

Спортовете сред природата са ядрото, около което се изгражда Patagonia. Катерене, ски, сърф, бягане, алпинизъм.. всички те и още много активности, ни помагат да се свържем с естествения свят. Да опознаем своите възможности, да срещнем нещо трудно и да го преодолеем. Със собствени сили. Нека намерим радост в дивите места и да се насладим на красотата им.

Това, което следва е целта - в името на здравословния растеж, Patagonia зарязва бизнес растежа и използва парите, които прави, за да помога за възстановяването и защитата на Земята.

През Септември 2022 Ивон Шуинар обяви, че дарява Patagonia на планетата Земя. 100% от акциите с право на глас на компанията се прехвърлят на Patagonia Purpose Trust, създаден за защита на ценностите на компанията; и 100% от акциите без право на глас се дават на Holdfast Collective, организация с нестопанска цел, посветена на борбата с екологичната криза и защитата на природата. Финансирането ще идва от Patagonia: всяка година парите, които компанията прави след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределени като дивидент, за да помогат за борба с кризата.
Така, Земята става единственият акционер на Patagonia. А това, което предстои, е спасяването на планетата, която наричаме свой дом.

"Не много хора разбират колко сме сериозни по отношение на запазването на тази планетата. Напълно съм сериозен.", Ивон Шуинар

Повече за следващите 50 научете тук.

Повече за материалите в дрехите на Patagonia научете тук.

Продуктите на Patagonia в България вижте тук.