31 март, 2022

Как да поддържаме правилно екипировката си. Ски туринг екипировка.

Когато говорим за екипировка, има само един начин да купим от магазина именно това, което ще ни свърши работа - да знаем кое за какво и как служи. Висококачествената екипировка изисква специално отношение за нейния по-дълъг живот и правилно функциониране. В следващите редове ви споделяме полезни съвети за това как да поддържате правилно екипировката си.

СКИ

 • Новите ски имат нужда от ваксиране преди първото каране. В зимните месеци е добре регулярно да поставяте съответната вакса върху ските. Честотата на ваксиране ще зависи от това, колко често карате ските. След известен брой карания, ските ще имат нужда и от наточване на кантовете. Ако не сте сигурни в своите умения, потърсете услугите на специалист.
 • През летните месеци е добре да "запечатате" ските - да поставите вакса, която да запазва ската от изсушаване. Не забравяйте - преди първото каране след лятото, трбява да премахнете ваксата особено, ако ще поставяте колани. Ваксата ще повреди коланите.
 • Транспортирайте ските добре захванати една за друга посредством каишки за ски - така намалявате вредното триене една в друга.
 • За почистване на повърхността на ската препоръчваме специализирани продукти. Не третирайте ската с кърпи със съдържание на алкохол!

СКИ КОЛАНИ 

 • Преди да поставите коланите върху ските, се уверете, че повърхността на ските е чиста и суха.
 • Сушете коланите си в топло и сухо помещение, далеч от директни източници на топлина - директната топлина вреди на лепилото.
 • След като коланите са напълно сухи, поставете транспортните мрежи и ги приберете в студено помещение. Препоръчваме да съхранявате коланите във фризер.

СКИ ОБУВКИ 

 • Изваждайте чорапа и стелката от черупката на обувката след каране - по този начин обувките ще изсъхнат много по-бързо. Влага в обувките означава неприятно усещане, неприятна миризма и намаляване живота на вътрешния чорап на ски обувката.
 • След каране и особено при продължително съхранение, е препоръчително да затваряте щтраймерите на обувката - така запазвате формата на черупката.

СКИ АВТОМАТИ 

 • През летните месеци, е препоръчително да "отпускате" автоматите - поставете индикатора за килограмите на 0 (нула).
 • Дръжте автоматите "заключени" - по този начин обтягането е по-малко и в автомата генерира по-малко напрежение.
 • Веднъж в сезона препоръчваме смазване на автоматите.

ПРЕПАРАТИ И ПОДДРЪЖКА

SWIX е норвежка компания за производство на ски вакси и инструменти за поддръжка на ски. Пълния асортимент от продукти на марката може да откриете в магазини Basecamp.

DPS PHANTOM 2.0 е перманентно покритие без восък за еднократно полагане върху ски или сноуборд, което елиминира нуждата от конвенционално ваксиране през целия жизнен цикъл на дъската. Очакващата патент полимерна технология абсорбира дълбоко в базата и предлага удобство комбинирано с отлично плъзгане при всякакви температури. Революционната формула е напълно безвредна за околната среда и по никакъв начин не причинява замърсявания.

Вече може да се възползвате и от новият сервиз за поддръжка на ски и сноуборд - Basecamp Service! Пълно, професионално и прецизно обслужване на ски и сноуборд с водещи технологии и материали. Повече подробности намерете тук.