18 януари, 2022

Раницата Baltoro от Gregory – ревю от GoLive

През Ноември 2021, двама приключенци – Силвия и Евлоги от GoLive се отправиха към Базовия лагер на най-високия връх в света – Еверест. С тях, в това приключение бяха и раниците Baltoro 65L от Gregory, предоставени от магазини Basecamp.

След завръщането на родна земя, Евлоги ни изпрати своето впечатление от раницита. Сега, с удоволствие споделяме какво ни разказа той за Baltoro 65L:

„Имах възможност да използвам раницата Baltoro 65L на Gregory на експедиция до Базов Лагер на Еверест за любители. Имайки предвид, че преходът е дълъг около 12 дни по стандартния маршрут, беше важно да мога да събера най-важните елементи от екипировката в една раница, но и да не прекалявам с килограмите, тъй като ще трябва да се носи на гръб, а не от муле или шерпа през цялото време. Gregory са направили идеалната раница за многодневни преходи, тъй като фунционалността на Baltoro е неограничена. Можеш спокойно да тръгнеш с 5кг, с 15кг или дори с 25 кг, като използваш всички характеристики/възможности и запазиш високо ниво на комфорт и удобство.

Обикновено имам доста затруднения с избора на раница, тъй като съм висок 193см и не всяка ми подхожда като дължина на гърба и не всяка може да се регулира. Смело мога да кажа, че това е най-удобната раница, която съм носил. Приляга изключително добре на гърба и в същото време не спарва тялото, както много често се получава. Предполагам това се дължи на материята и начина, по който обхваща тялото.

Има безкрайно много удобни джобове, чрез които може да се разпредели екипировката, така че да се достига индивидуално и бързо. А в същото време раницата запазва форма и не изглеждате като “гърбушко”. Особено ми харесва, че има централно отделение, което се отваря фронтално и широко и дава възможност да се достигне всяка една част от екипировката индивидуално, без да се вадят останалите неща и да се създава хаос.

Всички презрамки се регулират, което дава възможност да се осигури допълнителен комфорт и да сме изменя центъра на тежестта, когато е необходимо. Също така има и малка раница, вградена в голямата, която може да се отдели и да се използва самостоятелно. Много беше полезна по време на преходите за аклиматизация, тъй като така оставяхме основния багаж в хижата и за няколко часа използвахме само най-нужното.

Дори и местните гидове/шерпи оцениха комфрота. Няколко пъти се наложи и те да носят раницата и всеки следващ пътq когато се наложеше помощ от тях, те винаги си избираха да носят точно нея, заради комфорта.

Определено препоръчвам раницата и две ръце и съм сигурен, че ще бъде оценена от всеки планинар, който прекарва повече време с нея на гърба."

С модела Baltoro, както и с разнообразието от раници Gregory, може да се запознаете в магазини Basecamp на бул. Черни връх 90, ул. Околовръстен път 265 и онлайн тук.