16 април, 2024

Устойчивостта заема своето място. Повече километри, по-малко емисии

Устойчивостта е ключът: Нов подход за измерване на екологичния отпечатък на спортното оборудване

Екипът на NNormal твърдо вярват, че колкото по-дълго използваме спортната си екипировка, толкова по-малко влияние ще има върху околната среда. Поради тази причина проведоха изследване, за да определят колко километра издържат техните обувките и да докажат, че устойчивостта е от съществено значение за намаляване на отпечатъка ни върху природата.

Тест за устойчивост: Kjerag

Изследването е базирано на извадка от 511 бегачи на различни нива от цял свят. Ето какво откриха: моделът обувки Kjerag издържа близо 1,350 км, преди да са напълно износени или преди да свърши техния жизнен цикъл.

Но преди да достигнат до този извод, бегачите предоставиха данни относно тяхното тегло, километрите, които са изминали с моделът обувки Kjerag, типа терен, по който са ги използвали, и нивото на износване на обувките, което беше измерено със специално изработена скала за устойчивост.

Благодарение на тази скала успяха да свържат износването на обувките на всеки човек с изминатите километри и следователно, да предскажат средния живот на Kjerag.

Какво е смисълът да изчисляваме емисиите, генерирани от производството на чифт обувки, без да знаем колко километра ще издържат тези обувки?

През изминалата година, екипа на NNormal изчисли, че емисиите на моделите Tomir и Kjerag e 7,5 кг. CO2e на чифт. С оглед на средните 1,350 километра, които нашите потребители пробягват с Kjerag, данните показват , че тези обувки генерират само 5.5 кг CO2 на 1,000 километра.

По-конкретно - вместо да се фокусираме само върху общия въглероден разход при производството, разглеждаме колко километри може да издържи една чифт маратонки. Този подход не само помага да се определи коя обувка е по-ориентирана към околната среда, но и мотивира компаниите да проектират продукти, които са по-устойчиви и дълготрайни.

Така, вместо да се ограничаваме само до момента на производството, разглеждаме как се натрупва въглеродът в обувката с течение на времето и употребата. Това е важна стъпка към опазване на околната среда и по-устойчив активен начин на живот.

---

NNormal Kjerag - най-ефективната обувка за трейл бягане! От вертикален километър, през скай и трейл състезания до ултрамаратони от 100 мили.

- Заснежени камъни, влажни корени, кални пътища - с каквото и да се захващате, Vibram MEGAGRIP е както супер стабилен, така и изключително издръжлив. С адаптация към земната повърхност, която кара стъпалата, мускулите и ставите да работят като едно цяло с терена
- Подметката Vibram Litebase драстично намалява 30% от теглото, чрез редуциране на дебелината на 50% - поддържайки перфектна форма - 3,5 мм грайфери
- Изключително дишаща и издръжлива горна част, изтъкана от индивидуални нишки полиамид и кевлар.
- Дроп: 6 мм
- Тегло: 200 гр. (размер 41)
Запознайте се отблизо с водещия модел на NNormal в магазини Basecamp на адрес:
- София, бул. Черни връх 90
- София, ул. Околовръстен път 265
- Онлайн тук